Artykuł pochodzi ze stronny
Miastecki Portal Internetowy

Święto Pieczonego Ziemniaka

Uczniowie klas I-III ze Szkoły Podstawowej w Słosinku corocznie biorą udział w szkolnym „Święcie Pieczonego Ziemniaka”. W tym roku dzień ten wyglądał jednak inaczej. Uczniowie mogli samodzielnie sprawdzić, jak wyglądały dawniej  i obecnie prace polowe przy zbiorze ziemniaków tzw. wykopki. W tym celu wszyscy udali się do małego wiejskiego gospodarstwa, gdzie właściciele opowiedzieli i zaprezentowali , co dzieje się z ziemniakami, nim trafią do sklepów i na nasze stoły. Dzieci chętnie wzięły udział w „wykopkach” i samodzielnie wyzbierały część rzędu z wykopanymi ziemniakami. Za swoją pracę otrzymały oczywiście worek swoich zbiorów, który z dumą zawieziony został do szkoły i przekazany pani kucharce.

Po lekcji spędzonej na polu w szkole czekały na dzieci ziemniaki upieczone w ognisku. Wszystkim smakowały znakomicie!      

Serdecznie dziękujemy państwu Pontus za umożliwienie udziału w tej nietypowej  lekcji , gdyż  doświadczenie zdobyte w praktycznym działaniu najgłębiej zapada w pamięć.

data publikacji: 2018-09-13 07:22:56